logo
logo

Στοιχεία Επικοινωνίας

Awesome Image Awesome Image

ΝΕΑ 7 Ιουνίου 2022

51η Γενική Συνέλευση Ε.Ο.Α.Ε.Ν.

Writen by admin_artabout

comments 0

Η εταιρεία AIDA ανέλαβε τη διοργάνωση της 51ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) σε συνεργασία με το επιμελητήριο Χαλκιδικής.

​​Η γενική συνέλευση διεξήχθη το διήμερο 27 και 28 Μαΐου στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, καθώς συνοδεύτηκε και από την ένταξη του Νομού Χαλκιδικής στον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.).

Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης συμμετείχαν Πρόεδροι και μέλη των Διοικήσεων, από τα νησιωτικά Επιμελητήρια μέλη του ΕΟΑΕΝ, με βασικούς κατά σειρά ομιλητές, το Σάββατο 28/05/2022, τον κ. Εμμανουήλ Κουτουλάκη Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τον κ. Εμμανουήλ Κόνσολα Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών και της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής, την κα Χριστιάνα Καλογήρου Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την κα Μαριαλένα Αθανασοπούλου, Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Τους συνέδρους καλωσόρισαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, κ. Ιωάννης Κουφίδης, ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης.

Ο κ. Ι. Κουφίδης, επεσήμανε τις προσπάθειες που έχει ξεκινήσει το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, για την ανάδειξη της περιοχής του ως γαστρονομικού προορισμού.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ, κ. Σ. Σκιαδαρέσης αναφέρθηκε στις συνέπειες των αλλεπάλληλων κρίσεων, για τις νησιωτικές οικονομίες και στα οξυμένα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις των νησιών. Ζήτησε την εφαρμογή νέων στοχευμένων πολιτικών και μέτρων, τα οποία θα στηρίξουν την νησιωτική επιχειρηματικότητα και οικονομία, όπως: α) την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, σε όλα τα νησιά, β) την επέκταση εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στα καύσιμα, γ) την εφαρμογή της αρχής ή «ρήτρας» νησιωτικότητας και δ) την ιδιαίτερη στήριξη των μικρών νησιών, που χαρακτηρίζονται ως νησιά διπλής νησιωτικότητας, ώστε να κρατηθούν ζωντανά.

Στην συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυναν στους συνέδρους ο Πατήρ Γεώργιος Κυριάκου, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, οι Βουλευτές Χαλκιδικής: κα Κυριακή Μάλαμα και κ. Απόστολος Πάνας, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στυλιανός Βαλιάνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας Βορ. Αιγαίου κ. Λεωνίδας Αθηνάδης, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Χαλκιδικής κ. Γεώργιος Πασαλής, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αμμουλιανής κ. Κων/νος Τσακνής και ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αμμουλιανής, κ. Νικήτας Μαρτυγάκης. Επίσης, προβλήθηκε βιντεομήνυμα του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λευτέρη Αυγενάκη και διαβάστηκαν μηνύματα του Υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, κ. Σταύρου Καλαφάτη και του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γρηγόρη Τάσιου.

Στην Ομιλία του, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ε. Κουτουλάκης παρουσίασε τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία 3 χρόνια για την θωράκιση των νησιών, τονίζοντας ότι ”έχει γίνει μια συστηματική δουλειά για την άσκηση μιας ολοκληρωμένης, νησιωτικής αναπτυξιακής πολιτικής και στα χέρια μας έχουμε πλέον, σημαντικά εργαλεία και πόρους για την εφαρμογή της”.

Σε διαδικτυακή σύνδεση από την Κάλυμνο που βρισκόταν, ο κ. Εμμανουήλ Κόνσολας, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών και της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής παρουσίασε αναλυτικά τους στόχους και τις προτεραιότητες, που πρέπει να χαρακτηρίζουν μια ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χ. Καλογήρου χαρακτήρισε τον αγροδιατροφικό τομέα ως κυρίαρχο στοιχείο του νέου αναπτυξιακού μοντέλου των νησιών, τονίζοντας ότι ο τουρισμός δεν είναι αρκετός για την ανάπτυξη ενός τόπου, αλλά χρειάζεται ένα συνολικό μοντέλο που θα περιλαμβάνει όλους τους τομείς της οικονομίας.

Με διαδικτυακή σύνδεση η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κα Μαριαλένα Αθανασοπούλου παρουσίασε αναλυτικά τα διαθέσιμα εργαλεία πρόληψης και διαχείρισης της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων, που προβλέπει ο νόμος (ν. 4738/2020) «Ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας».

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής 27 Μαϊου 2022, η Αν. Καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κα. Νάνσυ Αλωνιστιώτη παρουσίασε τις δραστηριότητες του Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας LIVINGTRAC του ΕΚΠΑ, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της KNOWLEDGE AE, κ. Βασίλης Χριστίδης παρουσίασε την καινοτομική “Ψηφιακή Πλατφόρμα (One Stop Shop), για την προώθηση του συνολικού Τουριστικού προϊόντος” των περιοχών που καλύπτουν τα Επιμελητήρια.

Στην τοποθέτηση του, ο κ. Νίκος Ρειζάκης τόνισε την ανάγκη οριοθέτησης χρήσεων γης στα νησιά, για βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη των τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων.

Επιπλέον, τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης ομόφωνα ενέκριναν τον διοικητικό απολογισμό έτους 2021, καθώς και τον απολογισμό εσόδων-εξόδων 2021 και τέλος ομόφωνα αποδέχθηκαν την πρόταση του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, να φιλοξενήσει την επόμενη 52η Γενική Συνέλευση του ΕΟΑΕΝ.

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης τόσο οι σύνεδροι όσο και τα συνοδά τους μέλη είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μαγευτικά τοπία της Αμμουλιανής και τους αρχαιολογικούς χώρους της Χερσονήσου του Άθω. Επιπλέον, όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν τη χαρά να κάνουν τον περίπλου του Αγίου Όρους και να γευτούν τοπικές γεύσεις και εδέσματα της Χαλκιδικής.

Η AIDA έφερε εις πέρας και διοργάνωσε με επιτυχία και αυτή τη διοργάνωση λαμβάνοντας τα εύσημα για την άριστη ποιότητα των υπηρεσιών της από όλους του συμμετέχοντες.

Tags :